Start flipping your classroom

Kennisnet videoBeeld en Geluid organiseert in samenwerking met Samsung op woensdagmiddag 21 juni 2017 een training voor leerkrachten die willen starten met Flipping the classroom. Een studiemiddag speciaal voor leerkrachten uit het voortgezet onderwijs en primair onderwijs (groep 7 en 8), waarin ze uitgebreid geïnformeerd worden over de mogelijkheden en de voordelen van het gebruik van online video in de les. Een middag voor beginners en enthousiastelingen met good practices, inspiratie, workshops en praktische tips in samenwerking met Kennisnet, Google en Mediawijzer.net.

Flipping the classroom is het omdraaien van het klassieke lesgeven. De klassikale instructie wordt nu online aangeboden met instructievideo’s en doet een leerling thuis, waarna het huiswerk (de opdracht, het project) gezamenlijk in de klas wordt gemaakt. De leerkracht heeft in de klas meer tijd voor interactie en uitleg op maat, omdat er gedifferentieerd wordt lesgegeven. Een leerling volgt de instructie op zijn eigen tempo en tijdstip, zo vaak als nodig is. In de klas krijg hij meer tijd voor vragen en verdieping.

Programma
Michel van Ast, co-auteur van het boek Kleppen Dicht, geeft een interactieve presentatie over de zin en onzin van online video’s, wanneer ‘flipping the classroom’ effectief is en wat het betekent voor de lessen. Michiel Dijkman, manager smart education van Samsung, presenteert de uitkomsten van het onderzoek ‘De innovatieve leraar’ (Universiteit Tilburg en Gent). Inge Verstraete, auteur van het handboek Leren Leren, geeft een workshop hoe ‘flipping the classroom’ gericht kan bijdragen aan het activeren en versterken van denk- en leerprocessen bij leerlingen. Google verzorgt samen met een YouTube-leerkracht een masterclass en Kennisnet laat in een workshop zien hoe je op een snelle manier makkelijk en succesvol filmpjes en quizzen op kunt nemen. Aanmelden kan via: www.beeldengeluid.nl/startflipping.