Jonge vluchteling schrijft eigen verhaal

schermafbeelding 2017-06-19 om 17_27_33Met het werkboekje Mijn verhaal als vluchteling krijgen alle kinderen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen de kans om hun eigen verhaal te schrijven. In het werkboekje, uitgegeven door Young Crowds, staat als voorbeeld het verhaal van Farah die vanuit Syrië naar Nederlands vluchtte. Zij beschrijft niet alleen haar vlucht, maar ook de reden hiervan en de achtergronden van haar moederland Syrië.

Kinderen die net als Farah hun ervaringen als vluchteling willen opschrijven, vinden hiervoor tips in het werkboekje. Op 20 juni 2017, Wereldvluchtelingendag, krijgen alle basisscholen in Nederland een uitnodiging om het werkboekje te bestellen. De opbrengst van de bestellingen gaat naar hulporganisaties in Syrië.

Doel van het project
Kinderen die gevlucht zijn, kunnen hun herinneringen aan hun moederland en hun ervaringen van hun vlucht beschrijven in een eigen verhaal. De leerlingen leren zo de Nederlandse taal. Hun ouders beschrijven het favoriete verhaal dat zij voorlazen in het land van herkomst aan hun kind. In de oorspronkelijke taal van het kind. De leerlingen uit de midden- en bovenbouw leren zo dat je je gevoelens kunt beschrijven. Door de verhalen en de taal uit hun moederland blijft hun moedertaal levend. En de (ouders en/of grootouders van) vluchtelingen leren de Nederlandse taal.

Op de website www.flow-communicatie.com komt alle informatie over het project te staan. Onder andere de doelen die worden ondersteund met de opbrengst van de afname van de werkboekjes. Via de website van Young Crowds (https://bestellen.youngcrowds.nl/webform/vansyrienaarnederland) is het mogelijk om het boekje Van Syrië naar Nederland. Het verhaal van Farah te bestellen.