Verbindend gezag: digitale aankondiging

pp.06-09_Wiebenga en Faasen_JSW december 2017_Gezag HRAls leerkracht heb je je handen vol aan oppositioneel gedrag en agressie in de klas. Hoe kun je vorm geven aan de gezagsrol zonder terug te keren naar de klassieke top-downautoriteit? Verbindend gezag, gebaseerd op principes van geweldloos verzet, biedt je een heldere visie en concrete handvatten.

In JSW december 2017 is het artikel ‘Verbindend gezag in het onderwijs’ verschenen. Om verbindend gezag in de praktijk te brengen, doet de leerkracht een ‘aankondiging’. De leerkracht kijkt samen met iemand van het team welke problemen pririteit hebben en kiest voor eenĀ beperktĀ aantal regels welke ze consequent gaan naleven. Dit geeft focus aan haar handelen en de verandering wordt behapbaar, zowel voor de leerkracht als de leerlingen. Hieronder is de video ‘Verbindend gezag in de klas (digitale aankondiging)’ te zien.